002samlivskurs

Sist mandag hadde Framnes besøk av Dag William Stang frå Vil Vekst. Han hadde seminar om sex og samliv. Elevane fekk klassevis lytta til bodskapen frå Stang, og dei lét seg engasjera.

Me slo av ein prat i etterkant:
– Kva var målet med dette seminaret?
– Målet er enkelt sagt å gi tenåringene større forståelse for hva som skjer når vi har sex med hverandre. Og forberede dem på hva som skjer når de er forelsket og eventuelt innleder et varig forhold.

– Korleis var møtet med elevane på Framnes?
– Elevene på Framnes var veldig koselige og flinke til å stille gode spørsmål underveis.

– Var responsen den same som på andre skular?
– Samtidig som alle klasser er ulike er det likevel mye av det samme som går igjen. Vi har alle sammen et ønske om å bli sett og forstått.

– Fekk du uventa spørsmål?
– Egentlig ikke. Men det var uvanlig mange gode spørsmål. Det var kult!

– Er elevane interessert i det som ligg litt inn i framtida? Gjev dei uttrykk for at det er relevant? (etablering, ekteskap osv)
– Mer enn 90 prosent av norske tenåringer drømmer om en kjæreste for resten av livet, så ja, jeg opplever at det er god respons på de tingene!

– Kva er det ungdom lurer mest på når det gjeld sex og samliv?
– Det vet jeg egentlig ikke. Jeg kan gjette på: Er det noen som syns jeg er fin og som vil ha meg?

– Kva syns du om at skulen brukar tid på dette?
– Jeg vil gi masse ”kredd” til ledelsen på skolen som setter av god tid til dette. Det gir veldig god mening og jeg er overbevist om at det hjelper elevene deres at dette temaet er oppe i alle klassetrinnene. Jeg gleder meg i hvertfall til å møte alle sammen igjen etter jul!

– Kva inntrykk fekk du av Framnes?
– Det er verdens fineste plass, med mange gode folk. Det må bli bra!!

Tekst: Lars A. Oma
Foto: Lisbeth F. Oma